Af Anne Pernille Fischer

Forfatter: Kewin Kwan, Titel: Millionæren fra Singapore, Originaltitel (engelsk): Crazy Rich Asians, Forlag: Hr. Ferdinand, 473 sider, Udgivet på dansk i 2019, Anmeldereksemplar fra forlaget

”Er du sikker?” spurgte Rachel igen og pustede let på sin dampende kop te. De sad ved deres sædvanlige vinduesbord på Tea & Sympathy, og Nick havde netop inviteret hende til at tilbringe sommeren sammen med ham i Asien. 

Nicholas Young og Rachel Chu falder for hinanden i New York. Rachel er lykkeligt udvidende om, at Nicholas er en af Asiens rigeste og mest eftertragtede ungkarle, indtil hun vågner op den første dag i sommerferien hos Nicks (som han bliver kaldt) familie i Singapore. Som et vandfald af overraskelser oplever Rachel en verden, hun ikke vidste fandtes. 

Selv Rachels velhavende, asiatiske veninde, Peik Lin, og hendes familie, der bor i Singapore, bliver overraskede, da de finder ud af, at der findes et (endnu) højere lag af velhavende asiater, som nærmest lever deres liv i al hemmelighed. En parallelverden ved siden af almindelige mennesker. 

Vi møder også den sjove, men knap så flatterende, Cassandra Shang, der går under øgenavnet Radio Asien FM. Tilnavnet har hun fået, fordi hun er utæt som en si, når det kommer til alle slags nyheder om andre mennesker og i særdeleshed, når der er skandaler i de tre klaner: Tsien’erne, Shang’erne og Young’erne, som hele romanen er spundet op omkring. 

At læse romanen med Nicholas Young, Rachel Chu og Astrid Leong i hovedrollerne er som at stå på tæer og i åndeløs spænding kigge tryllebundet ind ad nøglehullet til en vanvittig, stenrig verden, hvor almindelige mennesker har svært ved at være med.  

Hans hustru brød ind. ”Lad mig bare sige: Vi besøgte Astrids familie for et par år siden. Du kan slet ikke forestille dig, hvor svimlende rige, disse mennesker er, Marie-Hélène. Husene, tjenestefolkene, hele deres livsstil. Det får Arnault-slægten til at ligne bønder. Og hvad mere er, har jeg ladet mig fortælle, at Astrid arver dobbelt – der er en endnu mere kolossal formue på hendes mors side.”

Der bliver strøet om sig med navne på de mest eksklusive designere som var det flormelis på en bryllupskage. Et jetsetliv og en begivenhedsrig fortælling, der har fået mig til både at grine og måbe adskillige gange igennem historiens plot. Jeg er vild med humoren og de maleriske beskrivelser af scenerne, som Rachel, Nick og resten af persongalleriet lever i. 

Og det gælder om at have tungen lige i munden for at holde styr på, hvem der er hvem i de store, asiatiske klaners stamtræ, når historien folder sig ud i et potpourri af intriger, kærlighed, dyre privatfly og fabelagtige rigdomme. 

Har kusinens mand fået barn ved siden af ægteskabet og været utro i årevis? Hvem har stået bag den døde fisk og alt blodet i Rachels håndtaske? Og kan kærligheden mellem Nick og Rachel overleve, at tæppet bliver trukket væk under Rachel, da hun står ansigt til ansigt med Nicks ophav, de ældre generationers ekskluderende holdning til, hvem Nick må dele livet med, og den ondsindede sladder blandt de unge kvinder i klanerne? 

 

Hun (Rachel, red.) lagde mærke til, at vaskepigerne havde lagt tyndt parfumeret trækpapir mellem alle tøjstykkerne, og hun fjernede dem frustreret – hun ville ikke have noget med herfra. 
”Hvad laver du?” Spurgte Nick forbløffet, da han kom ind.
”Hvad ser det ud til? Jeg skrider!”
”Hvad? Hvorfor?” Nick rynkede panden.
”Jeg har fået nok af det her pis! Jeg nægter at være skydeskive for alle de sindssyge kvinder i dit liv!”

Sådan bliver der skruet op for spændingen mange gange.
Romanen er så levende beskrevet, at det virker som en kulørt, eventyrlig film, der står indprentet på min nethinde. En ekstra lille finesse er, at bogen er krydret med udtryk på sprog som malaysisk, kantonesisk, hokkien og mandarin.
Det føles næsten som at være der selv, og jeg glæder mig til at lade mig tryllebinde af de næste romaner i trilogien. Mine bedste anbefalinger til dig, der søger en oplevelsesrig bog at fordybe dig i.

Millionæren fra Singapore

 

Share This