Af Louise Juelskjær Hansen

Titel; Je M ‘appelle Agneta
Forfatter: Emma Hamberg
Forlag: Forlaget Aronsen
Sidetal: 400
Udgivelsesdato 2/7 2022
Anmeldereksemplar

Når livet bliver for almindeligt – Tag til Provence

Hvis du mangler en skøn, humoristisk og varm sommerroman til din ferie, så vil jeg anbefale dig at læse “Je M ‘appelle Agneta”. Bogen er skrevet af svenske Emma Hamberg, som er en erfaren forfatter. Romanen er allerede solgt i over 100.000 eksemplarer i Sverige, og er nomineret til “Årets bog”. Emma Hamberg har allerede besluttet, at der kommer en 2-er, hvilket jeg personligt mener må være verdens bedste idé.

Agneta bor i Sverige sammen med sin mand Magnus. Hun lever et helt almindeligt liv, men har svært ved at finde meningen med det hele efter at børnene er fløjet fra reden. Magnus har besluttet, at de skal leve sundt, så kyllingeskind og sukker er forbudt i hjemmet, hvilket gør at Agneta må gemme rødvin og ost under sengen, som hun kan nyde i smug.
Magnus svømmer og cykler, mens Agneta ser serier og går i et med tapetet. Både hjemme og på arbejdet. Hun betegner sig selv som værende usynlig. En dag opdager Agneta en annonce i avisen. I den står, at en ældre dreng behøver hjælp til madlavning, rengøring og at sidde på en bar hver fredag klokken 17. Agneta er fristet, men hvad med hendes liv i Sverige? Og hvad hvis annoncen er falsk?

En aften tager Magnus hende på fersk gerning i at drikke rødvin og spise ost i sengen. I dette øjeblik beslutter Agneta sig. Hun tager afsted. Til Saint Carelle i Provence. I Frankrig venter der ikke Agneta en dreng, som skal have hjælp, men en ældre, dement mand, som bor i et kloster og har en penisformet swimmingpool. Agneta er chokeret, men beslutter sig for at blive i to uger. Hvad Agneta ikke ved er, at turen til Provence vil ændre hende for altid, og hun vil opdage sider af sig selv, hun ikke vidste eksisterede.

 

 

 

En bog fyldt med humor, kærlighed og varme

“Je M ‘appelle Agneta” er en hjertevarm roman, som på humoristisk vis beskriver, hvorledes livet nemt kan blive for almindeligt, og at det er nemt at falde ind i hverdagens trommerum. Agneta lever et liv, hun faktisk ikke ønsker med en mand, som har modsatrettede interesser end hende selv. Hun tvinges ind i en dagligdag, hvor hun skal spise kold grød til aftensmad og leve efter sin mands ønske, selvom hun egentlig hellere vil drikke vin, spise ost og se serier i sengen. Hun er gået i stå i livet, og har svært ved at finde sit eget ståsted i livet. Men så gør Agneta noget, som mange nok drømmer om. Hun rejser. Væk fra det hele. Hun begynder at leve. I takt med, at hun finder sig til rette i Frankrig opdager Agneta sider af sig selv, som hun ikke troede hun havde. Hun opdager hengemte drifter, hun dansker, spiser hvad hun vil og finder sig selv.

Agneta er en fantastisk person, som langsomt åbner sig op i takt med at romanen læses. Emma Hamberg skriver med humor og troværdighed, og som læser sidder man ofte tilbage med et stort smil på læben. Bogens vækker nok lidt genkendelighed for mange, og hvem drømmer ikke om engang imellem om at rejse ud i verden uden at vide, hvad der vil ske? At tage et opgør med livet.

“Je M ‘appelle Agneta” er en fortælling om at give slip, tage chancer og leve livet hver dag. Den er livsbekræftende, fantastisk og meget let at fordøje. Samtidig indeholder den under alt det sjove også lidt mere alvorlige temaer, som sætter bogens handling lidt i perspektiv.

Jeg synes personligt at denne roman er helt fantastisk. Og jeg kan ikke andet end at anbefale den. Læs, læs, læs!

6 ud af 6 stjerner

 

Share This