Af Louise Juelskjær Hansen

Titel: Uglens øje
Forfatter: Sissel-Jo Gazan
Forlag: Politikens Forlag
Sidetal: 384
Udgivelsesdato: 15/6 2022
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar

Ville du vælge at leve eller overleve?

Så kom jeg endelig til den.
Sissel-Jo Gazans nyeste bog og 3. Selvstændige bind i hendes videnskabs-krimiserie om efterforsker Søren Marhauge og professor Anna Bella Nor. Som i de to tidligere bøger i serien kombineres en drabssag og en politiefterforskning med videnskaben, og i “Uglens øje” er det medicinalindustrien, som er central for handlingen, og vigtige etiske dilemmaer dukker undervejs op til overfladen. Dette vender jeg tilbage til.
Som jeg skrev i min anmeldelse af “Svalens graf”, så anbefaler jeg, at bøgerne læses i rækkefølge, da personernes beskrivelser er ekstraordinære grundige, og hovedpersonernes udvikling interessante at følge.

Søren og Anna er tilbage, men ikke alt er som før:

Søren Marhauge er ikke sig selv. Faktisk har en en depression og er derfor kommet på et nyt anti-depressivt præparat kaldet “Trimixal”. Samtidig er han og Anna flyttet fra hinanden. Da den unge pige Solvej forsvinder og senere findes dræbt, har Søren svært ved at stole på sin egen dømmekraft.
Netop “Trimixal” spiller en vigtig rolle i romanen, og handlingen følger flere personer, som på forskellig vis er i berøring med medicinen. Sille Bjergagers mor har hele Silles liv været depressiv, indtil hun begyndte at tage Trimixal. Nu er hendes liv igen fyldt med mening og overskud. Det samme gælder for Silles bror, som lider af angst og tourette, og nu oplever at Trimixal dæmper begge dele, og gør ham i stand til til leve livet.
Ydermere følger bogen medicinaldirektør Tonny Enggaard, som har udviklet præparatet til sin elskede kone, der i store dele af sit liv har kæmpet med svære depressioner. For mange andre en Søren Marhauge er “Trimixal” et vidundermiddel, som øger livskvaliteten betragteligt.

Da der pludselig opstår et par mistænkelige dødsfald, er spørgsmålet dog, om Trimixal alligevel er så fantastisk, eller om man kan stole produktet og de videnskabelige data, som dokumenterer dets berettigelse på markedet?
Samtidig fylder sagen med Solvej, og Søren må tage stilling til, om han tør lade sin store datter Lily gå frit rundt uden overvågning.

Krimi og videnskab i en fantastisk kombination:

“Uglens øje” er en roman, som virkelig indeholder mange aspekter. For det første er handlingen usædvanlig spændende. -Den følger to spor: Et som drejer sig om efterforskningen på Solvej, og hvor Søren spiller en stor rolle som efterforsker, og et andet spor som har fokus på medicin og psykisk sygdom.
Det store spørgsmål i romanen er, om man vil leve livet mens man lever. -Også selv om det kan ende med at blive ens død? For hvis man som menneske pludselig får sin livskvalitet tilbage, kan gøre almindelige ting uden gener, men der så i stedet er en lille risiko for, at du vil dø af det, hvad ville man så vælge? Og hvem skal tage dette valg? En selv eller omgivelserne?
Samtidig kommer vores overvågningssamfundet op til debat. For er det ok at installere en overvågnings-APP på sin teenagers telefon, når der går en morder omkring?
Der er så mange ting i gang i denne bog, men det fungerer 100%. Den er spændende, aktuel, tankevækkende og vedkommende. Og så skriver @sisseljogazan bedre end nogensinde før. Som læser vil du nogle gange fortabe dig i personernes historie og glemme de bagvedliggende sager, men det fortæller bare lidt om, hvor godt den er skrevet

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ud af 6 stjerner.
Share This