Af Louise Juelskjær Hansen

Titel: Grevinden
Forfatter: Henriette Rostrup
Forlag: Forlaget People’s
Sidetal: 500
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar

 

Fra plejebarn til Grevinde

 

Grevinden” er fortællingen om Angelica Pierri (1870-1914), kendt som Grevinden af Bagsværd, der voksede op hos plejeforældre på en mælketoddybar i København og siden blev en af Europas rigeste kvinder.

Forfatter Henriette Rostrup har gennem 6 år fulgt i Grevindens fodspor, og på baggrund af en enorm research, har hun skrevet en storslået historisk roman om en helt særlig kvindeskæbne, som for mange måske er ukendt, men ikke desto mindre vedkommende og helt vildt interessant.

Bogen tager os først med til Københavns arbejderkvarter. Her bliver Angelica som en lille pige afleveret af sin mor på en mælketoddybar, hvor hun vokser op blandt samfundets nederste lag. Angelica kommer som ganske ung i uføre og føder et barn, som herefter kommer i pleje. Herefter sendes Angelica til Vonsild, hvor hun får plads på en præstegård.
Angelica er noget særligt. Og hun drømmer stort. Hendes italienske rødder gør, at hun er populær blandt mændene i Kolding og omegn, og da hun gifter sig med en af byens mest eftertragtede ungkarle, tror hun, at hendes lykke er gjort.
Ægteskabet besejler Angelicas skæbne, og hun sendes med sin mand til Sydafrika, hvor hun for alvor må være stærk. På få år går Angelica fra at være lykkelig gift til at blive glædespige på et bordel, for herefter at arve en kæmpe formue, som gør hende til en særdeles velhavende kvinde, og sender hende rundt i verden som få andre på den tid.

En helt særlig historisk fortælling

Uden at gå endnu mere ind i handlingen, så kan jeg sige, at “Grevinden” er en af de bedste bøger, jeg har læst i år. Selve Angelicas særprægede historie er virkelig enestående og helt særlig for den tid hun levede i. Fire forliste ægteskaber vidner om en af datidens såkaldte moderne kvinder, som higede efter succes, kærlighed og rigdom, men som samtidig fornægtede det, hun faktisk kom fra.

Hovmod står for fald

Jeg fristes til at bruge udtrykket: Hovmod står for fald om en kvinde, som glemte de fleste omkring sig i en evig længsel efter accept og magt øverst i hierarkiet. Således er historien både smuk, i det Angelica flere gange rejser sig som Fugl Fønix fra asken og kæmper sig op fra samfundets bund, – men også trist i det Angelica grundet sin beslutninger er en meget ensom kvinde, som sætter rigdom over sin datter. Bogen er tyk, men historien bliver aldrig kedelig. Faktisk er den ekstremt velfortalt og nærmest umulig at lægge fra sig. Udover Angelicas historie, så er miljøbeskrivelserne enormt grundige og giver bogen sit historiske islæt, som jeg finder virkelig interessant.

Jeg kan ikke andet end at opfordre alle til at læse denne bog og giver derfor “Grevinden” ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ud af 6 stjerner.
Share This