Af Louise Juelskjær Hansen

Titel: Turen går til Youtube – En guidebog til forældre
Forfatter: Rasmus “Lakserytteren” Kolbe og Maria Baagøe Bové
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 26/1 2022
Anmeldereksemplar

 

En bog til forældre, som vil vejlede deres børn i brugen af YouTube

Undrer du dig også over, hvad dine børn laver på YouTube? -Og har du svært ved at følge med, når du hører ord som “Subscriber”, “FAIL” og “Mugbang”, så er der heldigvis hjælp at hente.
En af Danmarks mest kendte youtubere Lakserytteren og Maria Baagøe Bove som bl.a. er redaktør for sociale medier hos Red Barnet, har slået sig sammen om at lave denne guidebog til forældre, således at de bedre kan forstå børnenes brug af YouTube, samt det univers, som mange børn elsker. I bogen sættes der fokus på børn fra 0. Til 6. Klasse, men bogen kan også benyttes af forældre til børn, der er lidt ældre eller yngre.
De to forfattere til bogen har ligeledes samarbejdet med specialister i pædagogik, medier og børneliv for således at kunne guide og oplyse forældre omkring børnenes brug af YouTube, ligesom de trækker på egne erfaringer og store viden på området.

Forældre tages i hånden fra start til slut

Bogens opbygning er overskuelig, og som forælder bliver man taget fuldstændig i hånden fra start til slut. Først får man en fx en forklaring på, hvad en algoritme er, og hvordan den virker. Senere i bogen fokuseres der på begrebet skærmtid, og der tages en slags opgør med dette. Det er værd at bemærke, at forfatterne er positive i forhold til brugen af mediet, men at der ifølge dem er brug for mere viden omkring de faldgrupper, der er når man færdes på YouTube.
Som SSP-lærer skal vi undervise i digital parathed. Et af de vigtigste budskaber er, at vi som forældre skal blande os i vores børns digitale liv. Netop dette støtter bogen op om. Den opfordrer forældre til at gå ind og følge med, spørge ind til, og i det hele taget vise interesse for livet på børnenes sociale platforme.
Bogen kommer i den forbindelse med nogle helt konkrete spørgsmål, man kan stille børnene.
Et andet vigtigt budskab i bogen er, at YouTube ikke er Fjernsyn for dig i digitale klæder. Det er et interaktivt fællesskab, hvor man skal lære at færdes. YouTube er en digital legeplads, hvor de færreste voksne leger med, hvilket kan have de konsekvenser, at de oplever ting, der overtræder deres grænser. Det er altså nødvendigt, at vi forældre sætter os ind i børnenes liv på nettet og vejleder dem i at gebærde sig digitalt.

Nyttig information

For mig har bogen været rigtig nyttig. Den har givet mig en større indsigt i, hvad der kan fascinere vores børn på YouTube, samt hvordan vi kan støtte dem i brugen heraf. YouTube er kommet for at blive, og derfor skylder vi vores børn at give dem de bedst mulige forudsætninger for at færdes på platformen. Jeg er blevet klogere.
⭐⭐⭐⭐⭐ ud af 6 stjerner.
Share This