Af Louise Juelskjær Hansen

Titel: Unge Mungo
Forfatter: Douglas Stuart
Forlag: Politikkens Forlag
Sidetal: 420
Udgivelsesdato: 31/8-2022
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar

 

Forfatteren til “Shuggie Bain” leverer på ny en formidabel læseoplevelse

 

Var du vild med “Shuggie Bain”? Så vil du elske “Unge Mungo”! Douglas Stuart har formået at skrive en særdeles vellykket to’er om 90’ernes Glasgow, hvor homoseksualitet absolut var tabu, og en mand skulle kunne slås for sig selv og sin familie.

“Unge Mungo” er ikke en efterfølger til “Shuggie Bain”, personerne er ikke gengangere, men bogen foregår i de samme miljøer i arbejderklassens Glasgow og berører en del af de samme problemstillinger, såsom svigt, fraværende forældre, alkoholmisbrug, seksualitet og kærlighed. -Og så er Stuarts fremragende skrivestil kun blevet endnu bedre.

Mungo er helt en helt særlig dreng i en verden, der ikke er klar til ham

 

Mungo er opkaldt efter byens skytsengel (i folkemunde “Sankt Mungo”). Umiddelbart har navnet ikke bragt ham det store held i livet. Mungos far er død for mange år siden og hans mor har siden kastet sin kærlighed på alkoholen og i store perioder været fuldstændig fraværende i sine børns liv. Mungos storebror Hamish er berygtet i hele byen for sine voldshandlinger, helst mod katolikkerne, hvilket efterlader Mungo tilbage med sin omsorgsfulde storesøster Jodie.
Mungo er en helt særlig dreng. På trods af sine 15 år interesserer han sig ikke for piger, han ønsker ikke at slås og han taler aldrig ondt om sin fraværende mor.
Da han en dag møder den jævnaldrende James forelsker drengene sig trods alle odds. De unge mænd må holde deres kærlighed hemmelig, for ikke nok med at de er homoseksuelle, så er Mungo protestant og James katolik, hvilket om muligt er endnu værre.
Da forholdet bliver kendt, beslutter Mungos mor at gøre ham til en mand. Hun sender ham derfor på fisketur med to mænd, hun netop har mødt til et AA-møde. Fisketuren viser sig dog at blive frygtelig og skæbnesvanger for Mungo.

Hård og livsbekræftende

 

“Unge Mungo” er på samme tid både en ekstremt barsk, men også smuk bog. Der er ikke meget positivisme at spore i Mungos liv, men pludselig kommer der alligevel et lys i mørket i form af James. Selvom kærligheden er umulig omstændighederne taget i betragtning, kommer der pludseligt et håb ind i hverdagen.
Bogen er rig på miljø- og personbeskrivelser. Man kan simpelthen fornemme håbløsheden helt ind i knoglerne, og selvom alvoren og problemerne er dominerende i romanen, så er der alligevel nogle stærke personligheder, som forsøger at få noget mere ud af livet.

En helt fantastisk, velskrevet roman, som indeholder så meget både på og mellem linjerne.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ ud af 6 stjerner.
Share This