Af Cecilie Snapholt

Forfatter: Thomas Laursen, Fotograf: Jannick Børlum, Titel: Den lille vilde, Forlag: Politikens Forlag, 4 bind – 436 sider, Udgivet marts 2021, Anmeldereksemplar

Nøglen til det vilde spiselige Narnia 

Som kvinde, doula-studerende og urtenørd var det en glædens dag, da jeg modtog Den lille vilde med posten. Jeg havde glædet mig i flere uger til at tage på opdagelse i det fri, akkompagneret af Den lille vilde, som guide og tro følgesvend. Jeg var foruden glæde fyldt af den der særlige følelse af synkronicitet, idet skæbnen ville, at netop denne bog skulle sendes ud i æteren uger efter, at jeg havde fået enhver urtekvindes drøm i gave – en dehydrator, der nu står i vores lille træanneks i baghaven. 

Den lille vilde

 

Men hvad var det så, jeg stod med der i mine hænder? 

I al sin enkelhed – for enkelhed er i sandhed sigende for bogen, omend den er vidtrækkende ind i det meste af, hvad man behøver at vide, når man begiver sig ud på eventyr efter vild mad – består bogen af fire små guidebøger samlet i en smuk æske, skrevet af en af Danmarks mest kendte sankeeksperter, Thomas Laursen, og fotografen Jannick Børlum. Bøgerne er inddelt efter de vilde planters fire sæsoner – det helt spæde forår (april – maj), tidlig sommer (juni), sommer (juli) og sensommer (august – september).

De beskriver de vigtigste urter, blomster, bær og frugter, som vi kan samle og anvende i køkkenet. De er inddelt i de forskellige biotoper, så det er nemt at finde og identificere de enkelte planter. Bind 1 rummer indledningsvist beskrivelser af, hvad du skal bruge, når du vil starte på den ældgamle kunst; sankning, og den kommer klogt ind på, hvordan vi forholder os til spørgsmålet omkring giftigt eller spiseligt, og forfatteren løfter yderligere sløret for kunsten at konservere. 

Den lille vilde

 

Hver plante er tydeligt angivet med et billede af selve planten og et af planten på voksestedet i netop den sæson, bogen dækker – en meget stor hjælp, når man står derude. Der er desuden også en kort informerende tekst bestående af kendetegn, findested, duft og smag, anvendelse samt forveksling – altsammen en hjælp til læseren med at identificere planten og fortælle om dens mulige anvendelse. Og yderligere står der for hver plante nævnt, på hvilke sider i de andre bind man kan finde mere om planten – og dermed lære noget om, hvordan planterne udvikler sig i takt med sæsonens fremskred.

 

Fire bøger – fire sæsoner – fire biotoper
mange planter – mange fotos – mange gode oplevelser 

På med flyverdragten, gummistøvlerne, bogen i lommen og sankekurven over armen – nu måtte jeg ud og se, hvad Den lille vilde kunne. Jeg begav mig blot ud i området, hvor jeg bor nær Brabrandsøen – et område, som jeg ved hjælp af bogen havde fået klassificeret som ‘Nær ferskvand’ og ‘Åbent land’ – og dermed havde jeg i vente at møde blandt andet mælkebøtte, skvalderkål, martsviol, brændenælde og alskens bær og frugter – sidstnævnte dog først når solen er kommet længere på sin færd rundt om jorden – og vi gennem årshjulet. 

 

 

En sand glæde at opdage, hvor meget mere rigt alting omkring mig er – selv bare det sted, hvor jeg har min daglige gang. Selvom jeg indtil videre kun har haft glæde af første bind, da kalenderen stadig siger april og meget lader vente på sig, med det ganske omskiftelige vejr, i denne måned man kunne kalde “alle årstider i én”, så glæder jeg mig allerede til at tage hul på næste bind. Og tænk engang – jeg har stadig hele to mere i vente. Glæden er vidtrækkende.

 

 

På trods af at sankning ikke er et nyt fænomen for mig, så har bogen kastet brænde på et allerede flammende bål i mig – at blive mere bekendt med al den rigdom, som omgiver mig og blive endnu stærkere ind i sankningens kunst. Som resultat af den gnist det har vakt, er jeg foruden at blive en hel del klogere på den natur, der omgiver mig, nu i endnu højere grad blevet sådan én af dem, der oftest kigger ned, når jeg går. Ikke af tungsind, men simpelthen grundet nysgerrighed og mange timer med bogen i hånden – for hvad var nu lige det for en plante, der stod der? Var det ikke….? Og hvad kan jeg bruge den til? Og er det det rette tidspunkt at plukke den? 

Foruden bogens rige anvendelsesmuligheder er den en lille komprimeret æstetisk perle, der på alle måder taler til hele paletten af sanser. Den består af enkel men informativ tekst, overskuelighed og smukke billeder i de fineste toner. Bindet og bøgerne er klædt i de smukkeste naturfarver og skabt af et dejligt materiale – omslagenes milde ruhed og den lille detalje, at hver af bøgerne er i grønne nuancer – startende med den lyseste lysegrønne, der tager til og bliver dybere og dybere grøn. Så fin en afspejling af det, de fire bøger tager udgangspunkt i og handler om: vores alle sammens foranderlige og evigt cirkulerende natur – vores kære Moder Jord. Åh, mit hjerte briste! Og som om det ikke skulle være nok, så er bogen n a t u r l i g v i s trykt på FSC-mærket papir – det vil sige papir fra ansvarlige kilder. Ikke et øje er tørt. 

Den lille vilde

 

Jeg er også særligt vild med den finurlige og overbliksindgydende detalje, at der bagest i hver bog findes et register for hver omtalte plante eller urt – både på dansk og latin – og et samlende register på tilsvarende måde for alle fire bind bagest i sidste bog. Yderligere har forfatteren været så snedig at lade sider stå uskrevne hen i hver bog, dog med undtagelse af en enkelt lille overskrift: “Egne noter”. En fin mulighed for at grifle opdagelser og huskninger ned og gøre bogen til sin egen. 

Et lille men 

Under hver plante eller urt nævner forfatteren kort, hvad den kan anvendes til, men her savner mit videbegærlige væsen dog at få mere indgående kendskab til, hvad de enkelte planter og urter også kan bruges til, fx helbredsmæssigt – jeg savner at gå skridtet videre. Men det kan til nød afværges af, at bogen er så tilpas lille af størrelse, at den fint kan være i sankekurven med en anden urtebog, der går mere i dybden med planternes egenskaber og anvendelsesmuligheder. Men hvis jeg skulle nævne en ting, jeg savnede – så var det den. 

Den lille vilde

Jeg er vild med Den lille vilde – den lever – lige på nær ovenstående “men” – fuldt op til, hvad forfatteren lover med bogen: 

Den lille vilde er bogen til dig, der enten er helt ny i sankning, eller til dig, der allerede er i gang, men som måske har brug for at udvide repertoiret af spiselige planter eller for at få ny inspiration.

Det er ganske rammende, når forfatteren ynder at kalde dette værk for “Din lille brugbare bibel”. Jeg kunne ønske, at den må snige sig ind i mange danske hjem og blive et skridt på vejen til en større forbindelse med Moder Jord, som jeg i mit lille hjerte så inderligt tror, ville være af det bedre for den enkelte og for helheden. Jeg er i hvert fald glad for, at den nu er at finde på min reol.
Efter min sanketur nød jeg de plukkede mælkebøttehoveder og bellis i min mad, og brændenælden, jeg fandt, er til tørring i min dehydrator i træannekset.

Share This