Af Louise Juelskjær Hansen

Forfatter: Susanne Meelbye
Titel: Lærke – helt tæt på
Forlag: Forlaget Meelbye
Udgives: 5/5 2022
Anmeldereksemplar

Hvad vil det sige at være anderledes?

 

Aya og jeg har fået lov at smuglæse i den nye børne/ungdomsbog: “Lærke -helt tæt på”, som udkommer på torsdag den 5/5. Susanne Meelbye er en erfaren forfatter, som har skrevet flere kriminalhistorier, men det er første gang hun kaster sig over børnebogsgenren. Bogen er fra ca. 9 år, men min 8-årige datter havde stor glæde af historien og læste den også på egen hånd.
Lærke er ikke som alle andre. Hun har et synshandicap som gør, at hun næsten ikke kan se og bliver sort på næsen af bogstaverne, når hun læser, fordi bogen skal være så tæt på. Lærke lader sig dog ikke slå ud, og hun klarer sig som alle andre i hverdagen. Desuden har hun verdens bedste veninde i Freja, og så er hun særligt god til at dyrke judo.
Alle med undtagelse af Camilla (som Lærke kalder Cruella De Vil) accepterer Lærke som hun er, men Camilla er altid efter hende. Det bliver ikke nemmere af, at både Lærke og Camilla har et godt øje til Lukas fra klassen, og Camilla er villig til at bruge feje tricks for at “få ham”. Bedst som Lærke er mest vred på Camilla, opdager hun, at Camilla har sine egne ting at slås med. Måske de i virkeligheden ikke er så forskellige, som de selv tror?

Det handler om at tro på sig selv

 

“Lærke – helt tæt på” er en historie om at være anderledes uden at lade sig slå ud af det. Bogens fokus er hele vejen igennem på Lærkes styrker, samt hendes evne til at stå ved sig selv på trods af de udfordringer, som hun møder på sin vej. Fortællingen viser os, hvor meget gåpåmod og viljestyrke betyder i forbindelse med svære livsomstændigheder og modgang. -At det er vigtigt ikke at give op, men at blive ved med at kæmpe.
Venskab er også et vigtigt og relaterbart tema i bogen. Den belyser på fineste vis, hvordan et rigtigt venskab skal være, og hvor meget det betyder for et ungt menneske at have gode og stærke relationer i nærmeste omgangskreds. Ydermere minder bogen os om, at alle har noget at kæmpe med her i livet, og hvis vi kan se bag de forsvarsværker, som ofte sættes op herfor, så har vi mere tilfælles end vi lige går og tror.
Både Aya og jeg synes, at det er en rigtig dejlig bog, som retter fokus mod de positive sider ved at skille sig lidt ud. Aya sagde efterfølgende: “Lærke er mega sej, for hun er altid sød mod andre, og så er hun vildt god til rigtig mange ting”.
– Netop dette sætter hovedet på sømmet i forhold til vores tolkning af bogens budskab. At alle er gode til noget, og vi skal sørge for at lade vores styrker definere vores liv, og ikke lade os slå ud af vores svagheder. ❤️
“Lærke – helt tæt på” er en skøn og positiv historie, som mange børn og unge kan finde glæde ved at læse. Bogen er nem at komme igennem, og så indeholder den nogle fantastiske og farverigt illustrationer, som virkelig giver en lyst til at læse videre. Bogen kommer i øvrigt også som lydbog, til de som har glæde af dette.
Aya og jeg giver bogen ⭐⭐⭐⭐⭐ ud af 6.
Share This