Af Rikke Fischer

Forfatter: John Williams, Titel: Stoner, Originaltitel (engelsk): Stoner, Forlag: Lindhardt og Ringhof, 302 sider, Udgivet på dansk 2014

Smuk historie om en universitetslærers liv gennem et århundrede

Altså, wow, siger jeg bare. Det er længe siden, jeg har læst en bog så hurtigt som denne.

Han blev født i 1891 på et husmandssted midt i Missouri nær landsbyen Booneville omkring halvfjerds kilometer fra Columbia, hvor universitetet ligger. Skønt hans forældre var unge, da han blev født – hans far femogtyve, hans mor knap tyve – tænkte Stoner allerede som dreng på dem som gamle. I trediveårsalderen lignede hans far en halvtredsårig; duknakket af slid og uden forhåbninger så han ud over den tørre fodsbred jord, der underholdt familien fra år til år. Hans mor betragtede tålmodigt sit liv, som om det var et langt øjeblik, hun måtte igennem.

William Stoner er en pligtopfyldende studerende, men ikke bare det. Han opdager en anden og inspirerende verden gennem litteraturen, som han vælger som sit hovedstudie og senere selv underviser og vejleder inden for. Derfor indeholder bogen også en del (korte) citater fra klassikerne inden for amerikansk og engelsk litteratur.

Et forudsigeligt liv?

Det er en fortælling om et menneskes liv. Et menneske, der oplever to verdenskrige – dog på afstand. Et menneske, som lever i en tid, hvor det ikke er usædvanligt, at man knap kender hinanden, før man står ved alteret og giver sit ja. En tid med ufleksible og veldefinerede kønsroller. En tid hvor følelser er noget, man for det meste fortrænger eller holder for sig selv.

Man får sympati med Stoner. Man synes, han går så grueligt meget igennem. Men han virker ikke til at have ondt af sig selv. Han er tålmodig, optaget af sit arbejde, ser det bedste i andre, men kun hvis de har “fortjent” det, og han virker til at klare alle strabadserne i det ydre med sit indres refleksioner og evne til at acceptere og arbejde hårdt.

Hans liv virker måske monotont på en moderne læser, men historien foregår netop i en tid, hvor man ikke bare “brød” op med hverken sit hjem eller familie uanset udfordringerne. Desuden er den bare så utrolig velskrevet, at man frydes over det:

Festen forløb som så mange andre. Samtalen var til at begynde med springende, blussede op og døde hurtigt hen igen for at forplante sig uformidlet til nye samtaler; der blev leet abrupt og nervøst i små eksplosioner, der brød ud som usammenhængende trommeild rundt om i stuen, og deltagerne dryssede lige så stille fra det ene hjørne til det andet, som om de indtog skiftende strategiske stillinger.

Forsinket succes

Romanen er skrevet tilbage i 1965, hvor den ikke fik nogen særlig succes, men blev genudgivet i 2006, hvor den langsomt blev opdaget og anerkendt af både forlag og læsere. Og endte på bestsellerlisterne. Forfatteren John Williams døde i 1994 og nåede derfor desværre ikke at opleve bogens succes.

Share This