Af Louise Juelskjær Hansen

Forfatter: Ralph Mølders
Titel: Hallænderen og valkyrierne

Forlag: Historia Forlag
Sidetal 557
Modtaget som anmeldereksemplar

Middelalderroman med inspiration fra Arn

Som historielærer gør det mig ekstra varm om hjertet, når jeg bliver spurgt, om jeg vil læse og anmelde bøger, hvori bestemte historiske perioder er essentielle for handlingen og den forståelse, man som læser har for personer og begivenheder, som optræder undervejs i historien.

I “Hallænderen og valkyrierne” befinder vi os i Middelalderen på tiden, hvor Valdemar den Store reagerer landet. Bogens hovedperson er Roar Sigmondson, som vokser op på godset Eketorp i Halland. Godset er privilegeret af at få tilført betydelige midler af den danske konge, og Roar vokser derfor op i et trygt miljø og med muligheden for at få en særdeles grundig uddannelse i sprog, læsning og regning.

Roar mestrer særlige evner som kriger, hvilket gør, at han i en ung alder uddannes som ridder og i en periode også agerer som dronningens personlige livvagt. I det hele taget er Roar en helt særlig person, som behersker en naturlig autoritet og som handler retfærdigt, hvor end han bevæger sig. Det viser sig, at Roar i virkeligheden er særdeles nært beslægtet med kong Valdemar, hvilket dog for de fleste forbliver en hemmelighed.

På tiden for de store korstoge bliver Roar sendt afsted som tempelridder til Det Hellige Land, hvor han skal besigtige forholdene og rapportere herom til Vatikanet.
En dag møder han ved et tilfælde den smukke Zarah, søster til de kristnes værste fjende, Saladin. Roar og Zarah forelsker sig og rejser sammen tilbage til Danmark. Herefter følger vi Roars videre udvikling, samt hans rejser rundt i Norden. Til Roars held kommer flere og flere kvinder til undervejs.

Stor historisk indsigt

Denne roman er blevet til på et grundigt forarbejde og en virkelig stor historisk indsigt. Det er en særdeles fyldestgørende og detaljeret fortælling om 1100-tallets indenrigs- og udenrigspolitiske forhold, samt levevis, tro, stridigheder og alliancer.
Persongalleriet er en blanding af fiktive personer, så som Roar og Zarah og historiske, virkelige personer, som fx Absalon, Leif den Lykkelige, Valdemar Den Store mv.
Hvilket fungerer rigtig godt.

Bogen er, hvad man vil betegne, som en ordentlig mursten og selvom det er en historisk roman, som inddrager mange virkelige begivenheder, så er persongalleriet nærmest “eventyr-agtigt” med den helt klare opdeling af godt og ondt. Roar og hans valkyrier er ubetinget de gode, mens man ikke undervejs er i tvivl om, hvem der er de onde. Faktisk er Roar så god, at man næsten sidder og håber, at han på et eller andet tidspunkt, kommer til at begå en fejl.

Man skal helt sikkert være til den denne periode i historien, hvis man starter på denne bog. Dens detaljerede gennemgang af alle begivenhederne kalder på historienørderne, og selvom der er flere spændingsopbyggende momenter undervejs, er man aldrig rigtig i tvivl om, at Roar og hans valkyrier overvinder alt. Jeg er rigtig godt underholdt og imponeret over denne bogs grundighed, men jeg kunne godt se, at det også kunne fungere fint, uden så mange gentagelser og udpenslinger undervejs.
Selve handlingen kommer også forbi min egen by, og det er hyggeligt at læse om “Torvet i Næstved”.

“Hallænderen og valkyrierne” er første bind i en planlagt serie.
Jeg ser meget frem til næste bog, når den udkommer.

⭐⭐⭐⭐ ud af 6 stjerner

Share This