Forfatter: Martin Holmslykke
Titel: En mors hævn
Forlag: Panter Publish
246 sider
Udgivet 3. april 2022
Anmeldereksemplar

Forfatter til Freja-trilogien, Martin Holmslykke, har skrevet en ny roman, som udkom på Krimimessen den 3. april 2022.

”En mors hævn” er et krimidrama fra Sydstaterne i Amerika, og er meget anderledes end Freja-bøgerne. Et har de dog tilfælles, der er skruet op for dramaet, og spændingen er en intakt til det sidste side.

I 1840’erne ankommer den unge, stærke og stolte Mateba til Amerika. Hun er taget til fange i Afrika, fragtet i skib over Atlanten, og bliver herefter solgt som slave på et marked. Mateba er gravid, og da det viser sig, at hendes første ”Master/Massa” er lidt for glad for slavekvinderne, sender hans kone Mateba bort, og hun ender på et af New Orleans finere bordeller, hvor hun føder sin søn Jack. Jack vokser op på bordellet, men har ligesom sin mor ingen rettigheder, og bliver en dag tabt i et kortspil til en af bordellets faste kunder.

Herefter sendes Jack langt væk fra sin mor, og skal nu agere personlig slave for den jævnaldrende Henry. Henry og Jack er meget forskellige, men de har det tilfælles, at de er blevet adskilt fra deres mødre. De udvikler et særpræget, men stærkt venskab, samt et ubrydeligt bånd, og efterhånden som de vokser op, bliver Jack Henrys støtte og allierede mod han tyranniske far.

Hverken Jack eller Mateba glemmer hinanden og længes efter at blive genforenet. Særligt Mateba drives af tørsten efter hævn over de mennesker, der har adskilt hende fra Jack og frataget hende friheden. Dette overskygger hendes slavetilværelse og bærer hende igennem livet. Samtidig drømmer både Jack og Mateba om friheden, men der er store konsekvenser ved at flygte.

”En mors hævn” er en stærk fortælling om menneskerettigheder, hævn, loyalitet, kærlighed og seksualitet. Skildringen af ”Slavetiden” og synet på slaverne er troværdig og barsk. Det kan synes usandsynligt, at man har behandlet mennesker som dyr, og har frataget dem alle rettigheder. Om end det langt fra er eneste gang i historien.

Mateba er en stærk personlighed, som bevarer sin stolthed hele vejen igennem. Hun lader sig ikke slå ud, og kæmper for sin søn og deres frihed. Jack er en loyal, intelligent og meget sympatisk karakter. Han tiltrækkes af Henry og elsker ham på en måde, som forvirrer ham. Således udvikler der sig også en stærk kærlighedshistorie undervejs, som for Jacks vedkommende forbliver uforløst og ulykkelig.

Martin Holmslykke har skrevet en virkelig god roman. Jeg var meget optaget af fortællingen. Både Matebas, Jacks og deres fælles historie er svær at slippe, og man må hele tiden læse et kapitel mere. Som historielærer glædes jeg over den gode research, der ligger til grund for bogen, og som omhandler slavernes historie og deres forhold i bomuldsmarker, i køkkenet og andre steder i Amerika på pågældende tidspunkt.

Hvor Freja-trilogien var skrevet i et højt tempo med mange aktører, er ”En mors hævn” et drama, hvor spændingen er mere underspillet, men ikke desto mindre er konstant. Matebas hævn lurer i overfladen hele tiden, og først til sidst ser vi som læsere konsekvenserne heraf.
En meget vellykket roman, som jeg på alle måder vil anbefale. Det er et drama om slaveriet, men det er også en kærlighedshistorie, som på godt og ondt skildrer behovet for at elske og blive elsket.

5 ud af 6 stjerner.

Share This