Af Rikke Fischer

Forfatter: Maria Semple, Titel: Hvor blev du af Bernadette, Forlag: Gad, 319 sider, Udgivet 2013

En mosaik-fortælling med humor og underfundighed

Bernadette Fox er en talentfuld arkitekt, som nærmest er gået under jorden med sin familie i Seattle på grund af en forfærdelig begivenhed i fortiden, som ikke skal afsløres her. Hendes mand, Elgin, er opfinder og computergeni hos Microsoft, og mens Bernadette foretrækker at være hele dagen ude i sin campingvogn, som står på grunden til deres hjem: en forfalden pigeskole, så arbejder Elgin bare mere og mere, da han ikke rigtig forstår sin kone mere. 

Deres 15-årige datter Bee er lige så begavet som sine forældre og får topkarakterer i skolen. Hun spiller på japansk fløjte til førsteklassernes sang til skolekoncerten og er hjælpelærer for fjerdeklasserne. Bernadette og Elgin har lovet Bee, at hvis hun fik topkarakterer gennem hele sin skoletid, så måtte hun få lige, hvad hun vil, i eksamensgave. Topkarakterer får hun selvfølgelig. Og hendes største drøm er at tage på familietur til Antarktis. Far Elgin synes, det lyder spændende, mens det er en mindre katastrofe for Bernadette, da det vil tvinge hende ud af sin frivillige isolation fra menneskeheden.

Fra mor til Paul Jellinek

(…)
Min plan var at blive gammel i dette vort lands så triste, nordlige hjørne. Jeg ville bare væk fra Los Angeles med det samme og klinke de betydelige skår, der var slået i mit ego. Og når alle havde haft ondt nok af mig længe nok, ville jeg slå min kappe til side og storme ind til anden akt og vise de idioter, hvem arkitekturens sande, vilde gudinde er.

Efterhånden som fortællingen skrider frem, tager den næsten form af en krimi eller en detektivhistorie, så der er spænding til det sidste. Fortælleformen er anderledes end en normal roman, da historien er sat sammen af breve, e-mails, rapporter, sms’er og Bees fortællerstemme. Jeg synes, det fungerer rigtig godt – det giver et fantastisk læseflow og stor underholdning, da læseren derved får begivenhederne beskrevet fra flere af de inviedes synspunkter.

Så en dag lå den i posten: den store, gule kuvert. Der var ingen afsender, og adressen var skrevet med en mærkelig skrift, som hverken var fars eller mors, og der var ikke noget følgebrev, som kunne give en ide om, hvor den kom fra, kun dokumenterne om mor. Nu begyndte det hele at blive bedre. Fordi jeg gik i gang med at skrive min bog.

Selvom romanen har alvorlige temaer som mobning, fremmedgjorthed og fiasko, så er den lige så fyldt med sjove – eller nærmere tragikomiske – scener, hvor man tænker: nej, nej, nej, samtidig med, at man ikke kan lade være med at grine.

Maria Semple er tidligere manuskriptforfatter til især tv-serier, og det kan jeg godt mærke på sproget og især dialogerne, som er levende og troværdige. Alle romanens karakterer gennemgår en udvikling, og især en af personerne overrasker positivt med sin ændring – uden at afsløre for meget, så går hun fra at være en fjende til at være en hjælper. Men uden at det på nogen måde virker utroværdigt – tværtimod.

Oveni det jeg allerede har nævnt: spændingen, den mosaik-agtige struktur, humoren og et sprog, der bare flyder, så sidder jeg også tilbage med en følelse af, at romanen basalt set er en historie om en kærlighed mellem en mor og en datter. En ret rørende en af slagsen. Derfor får romanen “Hvor blev du af Bernadette” mine varmeste anbefalinger.

Share This