Af Louise Juelskjær Hansen

Forfatter: Louise Rams
Titel: “En dag med gode hensigter”
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 294
Udkommet:8/4 -2022
Anmeldereksemplar

 

Når alt ikke er, hvad det ser ud til

 
Dette er romanen om en barndom, som på overfladen virkede helt almindelig, men som bag lukkede døre var en helt anden. Det er forfatter @louiseariesenrams debutroman, og den er baseret på hendes egne erindringer om en barndom i 80’erne, hvor alt ikke var, hvad det ellers lignede udadtil. En barndom som for Louise har sat sine spor ind i voksenlivet.
 
Louise vokser i 80’erne op i en lille by i Nordjylland. Hun er familiens yngste, og bor til dagligt sammen med sine storesøstre og forældre, der til dagligt driver en vognmandsforretning, i (hvad der ligner) en helt almindelig familie.
Louise elsker sine forældre, men særligt forholdet til moderen bliver hurtigt konfliktfyldt. Moderen har ikke nok i faderen, og Louise kommer i en ung alder med ud til moderens andre mænd. Moderen udviser ofte en grænseløs adfærd, og fortæller sin datter ting, som man normalt ikke deler med sine børn.
Samtidig er moderen meget omskiftelig i sit humør. Hun græder ofte eller skælder ud, ligesom hun siger ting som: ” “. Nogle gange slår hun, men værst af alt, så føler Louise ikke, at moderen interesserer sig for hende, og hun kæmper igennem livet for moderens anerkendelse og kærlighed.
 
Som voksen falder Louise pludselig fra hinanden, og det kommer til et opgør med moderen. Det der egentlig skulle være en dag med gode hensigter ender fatalt for Louises fremtidige forhold til moderen.

Gode hensigter er ikke altid nok

 
Bogen springer i tid undervejs. I en del af kapitlerne er vi tilbage i Louises barndom, hvor det beskrives, hvordan lille Louise kæmper for sin moders opmærksomhed. I andre kapitler er Louise blevet voksen, og vi følger hvorledes påvirkningerne fra barndommen fortsat fylder enormt meget i forfatterens voksne liv.
 
Louise bærer i sin barndom på enormt mange hemmeligheder, som naturligvis skal fejes ind under gulvtæppet, da ingen i det lille samfund skal få mistanke om, at ikke alt er som det skal være i familien. Barnet Louise oplever en splittelse imellem sine forældre, hvori hun føler sig fanget af moderens opførelse og deres fælles viden. Louise skammer sig over sin moderes behov for opmærksomhed fra andre mænd, hvilket gør, at hun udvikler sig til en meget sårbar og ensom pige.
 
Bogen fortæller endvidere på rigtig fin vis, at det ikke kun er misbrug af forskellig art, som kan resultere i ar på sjælen hos børn. -At der også er andre former for svigt, som kan påvirke familier, og hvor meget ens barndom egentlig har betydning for de ting, man har med sig i sit voksne liv.
 
Dette er en rigtig fin fortælling om en skæv mor/datter relation, hvor der ikke lægges fingre imellem undervejs. Meget ærlig bog, som man bliver påvirket af, og som er nem og hurtig at læse. Mit eneste kritikpunkt er, at der er lidt for mange hop frem og tilbage i handlingen, hvor der fortælles om forskellige årstal.
 
En bog lige fra hjertet, som jeg klart vil anbefale.
⭐⭐⭐⭐/6 stjerner
Share This