Af Louise Juelskjær Hansen

Forfatter: Lize Spit
Titel: Jeg er her ikke
Forlag: Gutkind Forlag
Sidetal: 495 sider
Udgivelsesdato: 18/5 2022
Anmeldereksemplar

 

En bog om psykisk sygdom

Dette er bog, som næsten gør dig tom for ord og tager vejret fra dig. Det er en bog om psykisk sygdom, og hvordan man som pårørende oplever sin nærmeste ændre karakter fra den ene dag til den anden.
Forfatter Lise Spit har tidligere udgivet “Det smelter”, som vandt flere priser og lå øverst på den belgiske bestsellerliste i et år. “Jeg er her ikke” er hendes 2. Roman, og mit bud er, at den også kommer til at gøre sig særdeles bemærket i litteraturens verden.

Hvordan skal pårørende reagere?

Leonie (Leo) og Simon har været kærester i 10 år. De er forbundet på en måde, som de færreste forstår, knyttet sammen af tabet af deres mødre og en kompliceret barndom. De har meget få venner, men til gengæld har de hinanden, hvilket har været mere end rigeligt for dem.
En sen nattetime kommer Simon hjem fra byen. Han virker forandret og har svært ved at falde til ro. Ydermere har han fået en tatovering, og med denne et nyt mål og projekt fra fremtiden. Leo prøver at leve videre som hidtil, men langsomt falder det liv og den Simon hun kendte så godt fra hinanden, og Leo fanges i spændingsfeltet imellem sin loyalitet til Simon og hendes behov for også at leve videre.
Dette er en helt særlig roman, som på alle måder kommer ind under huden på dig. Lize Spit tilegner bogen til alle pårørende til mennesker med en psykisk sygdom, fordi fokus ofte er på den syge, mens mennesker tæt på bliver overladt til sig selv.
Lize Spit er uddannet manuskriptforfatter og hendes evne til at skabe filmiske scener på skrift træder tydeligt frem i bogen, og gør handlingen ekstremt levende. På første side starter en nedtælling til, fornemmer man hurtigt, et klimaks. Denne nedtælling fortsætter ind til sidste side, men i de mellemliggende kapitler hører vi om hele Leo og Simons liv både før, under og efter den skæbnesvangre nat, hvor Simon kommer forandret hjem. Alt er ekstremt velskrevet, barsk og til slut så spændende, at man stopper med at trække vejret.

Kan kærligheden overvinde alt?

Dette er en bog om ubetinget kærlighed, psykisk sygdom, svigt og ikke mindst om at finde sig selv på ny i en forandret verden, hvor alt det man troede var ens faste holdpunkt i tilværelsen, pludselig rives væk, for aldrig mere at blive det samme igen. Undervejs krydser Leo nogle grænser, som for mange virker fuldstændig utænkelige, men ikke desto mindre vidner om stor kærlighed og ekstrem sårbarhed.
Jeg kan ikke sige så meget andet end, at alle bør læse denne fantastiske roman. Den er fuldstændig eminent.
⭐⭐⭐⭐⭐⭐ store stjerner
Share This