Af Rikke Fischer

Forfatter: Lauren Groff, Titel: Florida, Originaltitel (amerikansk): Florida, Forlag: Lindhardt og Ringhof, 272 sider, Udgivet på dansk i 2019, Anmeldereksemplar

Hvis du nu tænker: Noveller er ikke noget for mig, jeg vil hellere læse en god roman, hvor man bliver fordybet i personerne og fortællingen.
Så vil jeg alligevel anbefale dig at læse Lauren Groffs noveller, der har den amerikanske stat Florida som centrum. Man kommer nemlig ind i og bliver opslugt af disse elleve noveller på samme måde, som var det korte helstøbte romaner. 

Den første novelle “SPØGELSER OG RETURGODS” starter sådan her:

Jeg er på en eller anden måde gået hen og blevet en kvinde, der råber, og da jeg ikke vil være en kvinde, der råber, hvis små børn går omkring med stive, vagtsomme ansigter, har jeg fået for vane at binde mine løbesko efter aftensmaden og bevæge mig ud på de tusmørke gader for at gå en tur og lader så min ikke-råbende mand klæde drengene af, bade dem, læse og synge for dem og til sidst putte dem.

Sikke en indledning!
Jeg synes, det er både velfortalt og dragende, og det vækker min nysgerrighed. Hvorfor er hun blevet en kvinde, der råber? Jeg skal ikke afsløre noget her, men du skal heller ikke regne med, at alt bliver fortalt og forklaret til læseren/beskueren – men at der skal læses mellem linjerne, og at der ofte er en åben slutning. Som er et af novellegenrens charmerende træk. 

Det er elleve noveller, der alle enten foregår i Florida, eller handler om mennesker, der er fra Florida eller er rejst væk (flygtet væk fra den kvælende varme). Naturen spiller en stor rolle i alle novellerne. Især som ustyrlige naturkræfter – farlige dyr som krybdyr og krokodiller, sumpe og voldsomt vejr – som en mørk baggrundstone, der hele tiden mærkes.

Lauren Groff. Fotograf: Kristin Kozelsky

 

Novellen “FORESTILLINGER OM DEN RUNDE JORDS HJØRNER” er en længere novelle på 28 sider, og den handler om hovedpersonens Judes liv, fra fødsel til død, og minder indholdsmæssigt mere om en roman end en novelle. Det samme med den sidste novelle “ YPORT”, der breder sig ud over 56 sider og bygger en krimilignende spænding op.

Og det er kendetegnende for alle novellerne i “Florida”, at man – på selv den korte tid som det tager at læse en novelle – når at lære personerne godt at kende. Jeg tror, det er fordi Lauren Groff er virkelig dygtig og skarp i sin måde at skrive om personerne på.
I novellen “BLOMSTERJÆGERNE” er det Halloween-aften, og hovedpersonen er for en uge siden blevet “droppet” af sin bedste veninde:

For en uge siden, efter hun spiste ingefærscones og var ved at blive kvalt af sorg, tog hun fri fra arbejde om eftermiddagen og kørte til Micanopy for at kigge på antikviteter, fordi hun følte trøst, når hun rører ved ting, der har overlevet generationer af menneskehænder.

Der er noget dystert, melankolsk og underfundigt ved alle novellerne og tonen i dem. Flere af dem bygger op til eller insinuerer, at en katastrofe er på vej. Men så bøjer historien af i en overraskende retning. Det er jeg ret vild med.

“Florida” er en fantastisk samling af fortællinger, skrevet i et smukt, præcist og malende sprog, om menneskers forhold til sig selv, til andre mennesker og til naturen. Anbefales varmt!

Share This