Af Rikke Fischer

Forfatter: Hella Joof, Titel: Dage med mildhed, modgang og mirakler, Forlag: Gyldendal, 491 sider, Udgivet 2018, Anmeldereksemplar fra forlaget

Der er nok ingen i Danmark, der ikke kender Hella Joof. Udover at være skuespiller og instruktør så har hun for længst også cementeret sin rolle som forfatter med sin skæve stil og ligefremme humoristiske pointer. 

Nu har hun så skrevet en anderledes almanak om alle de forskellige dage, som et liv kan bestå af. Hvem kender ikke det at have en Lortedag eller en Øv-dag, hvor alt ligesom bare går galt. Men så kommer der en Atterdag, og dagen efter er det en Frihedsdag eller Havedag eller Festdag.

Det er både opløftende og sjovt at gå gennem året med Hella Joof ved sin side. Men tag ikke fejl af humoren – den afslører Joofs evne til at spidde vores særheder – hun holder et spejl op, hvor vi kan genkende os selv. Og se alt det, vi måske forsøger at undgå eller skjule.
Og så kan Hella Joof i den grad lege med sproget, så det synger og danser.

“En dårlig barndom giver nogle flotte ar og noget krydderi på en ellers gennemsnitlig personlighed. Hvis du ikke gider slæbe rundt på den barndom længere, som et bastskørt af smerte og fornedrelse, så må du beslutte dig for, at den ikke længere er dit narrativ.”

Som hun selv skriver i forordet, kan man bruge bogen lige som man vil. Den kaldes en almanak, fordi der er én side til hver dag på et år med dato, så man kan læse en side om dagen … eller man kan læse den fra start til slut, fordi man bliver opslugt … eller man kan bruge den som et sjovt opslagsværk, hvor man slår tilfældigt op på en side.

Kunne du for eksempel ikke godt tænke dig at vide hvad en Dybvandsdag, en Slettedag eller en Gøglerdag er? Og hvordan sådan nogle dage ser ud?

Så hvis du synes, at dine dage ligner hinanden og er lidt kedelige, så tag fat i “Dage med mildhed, modgang og mirakler” og læs et par sider – så du igen kan få øje på at alle dage er forskellige, og at livet er uforudsigeligt og foranderligt, og at det er sådan det er bedst. Det handler bare om at få øje på det.

“JA-DAG. I dag siger du ja og går ind i dit ja. Vil du med på ARoS? Ja, svarer du og henter din jakke. Skal vi åbne en kiosk? Ih, ja da, helt bestemt, siger du og går ind i dit ja. Du skaffer papirerne fra ejendomsmægleren og ringer til kommunen, som siger nej på grund af noget med et handicaptoilet og en fredning, for det lærer de på kurser.”

“VINDENS DAG. Sørg for at få vinden i ryggen. Iskold stikkende modvind kan slå selv de bedste ud.” 

Share This