Af Nikoline Skole Fischer Mikkelsen

Forfattere: Elena Favilli & Francesca Cavallo, Titel: Godnathistorier for Rebelske piger – 100 fortællinger om 100 exceptionelle kvinder, Originaltitel: Good Night Stories for Rebel Girls, Forlag: Peoples Press, 212 sider, Udgivet på dansk i 2017.

Bogen indeholder historier fra hele verden om kvinder, der har levet i en tid, hvor mændenes status var højere end deres. Men det tog de sig ikke af. De gjorde hvad de ville, og opfandt eller udforskede mange nye ting. Og det er ikke bare ren fantasi. Alt hvad der står i bogen er noget, der virkeligt er sket. Og så er den fyldt med flotte tegninger samt citater fra dem alle sammen.

Jeg kan specielt godt lide Brenda Chapman fra USA:

“Da gik det op for mig, hvorfor prinsesserne altid er så hjælpeløse i film: De er alle sammen skabt af mænd,” siger hun. Hun lovede sig selv at skabe en ny type prinsesse som var stærk, selvstændig og …
“… Modig,” tænkte hun. “Sikke et godt navn til en film!”

Jeg synes, hun er sej, for jeg kan virkelig godt lide hendes film Modig, og der står, at hun var en af de meget få kvindelige animatorer. Så det var virkelig flot, at hun lavede en hel film!

Jane Austen er også en af mine yndlings. Hun var forfatter, ligesom jeg vil være, og så er hun ligesom mig:

Man kan stadig besøge det smukke hus i den lille landsby, hvor hun plejede at sidde og skrive ved et lille bord, mens hun kiggede ud ad vinduet på blomsterhaven udenfor.
“Ah! Der er intet så lindrende som hjemme.”
Jane Austen

Jeg bliver nødt til at have én mere med! Det var en af de første, min mor læste højt for mig fra bogen. Irena Sendlerowa fra Polen. Jeg synes, hun var helt fantastisk. Hun reddede 2.500 jødiske børn på tre måneder under anden verdenskrig.

“Jeg blev opdraget til at tænke, at hvis nogen drukner, skal de reddes uanset religion og nationalitet.” Irena Sendlerowa

Bagerst i bogen er der også nogle blanke sider, hvor man kan skrive sin egen historie.

Bogen er god, fordi at den fortæller piger, at de kan blive, hvad de vil.

Fra bogen:

Til alle verdens rebelske piger:

 Drøm større
Sigt højere
Kæmp hårdere
Og når du bliver i tvivl, så husk,
at du har ret.

 


Nikoline (født 2006) har skrevet boganmeldelser til Litteraturhjørnet fra 2018-19.

 

Share This