Af Rikke Fischer
Forfatter: Chloe Benjamin, Titel: De udødelige, Originaltitel (engelsk): The Immortalists, Forlag: Politikens Forlag, 342 sider, Udgivet på dansk i 2019, Anmeldereksemplar fra forlaget.
“De udødelige” er fortællingen om de fire søskende, Simon, Klara, Daniel og Varya Gold og deres liv fra 1969 og fire årtier frem. De er af en jødisk familie, og de bor med deres forældre i New York, hvor faderen har et skrædderi.
En sommerdag i 1969 går de fire søskende hen til en synsk kvinde, som ifølge et rygte kan spå om fremtiden. Hun kan forudsige, om man får et godt eller dårligt liv. Hun kan endda sige, hvornår man vil dø. De fire børn tænker ikke videre over konsekvensen ved at vide dette, og drevet af deres nysgerrighed og kedsomhed i den varme lejlighed går de hen til den synske kvinde.
En efter en bliver de inviteret inden for i lejligheden, og de får alle en dato. Men ingen af dem har hørt, hvad de andre har talt med kvinden om, og mødet markerer en slags vendepunkt i deres liv. For uanset om de tror på kvindens udsagn eller ej, så bliver de påvirket af det.

Men årene går, deres far Saul dør, og de fire bliver spredt for alle vinde og lever meget forskellige liv.
Efter prologen – som er i 1969 hvor vi hører om deres besøg hos den synske kvinde – er bogen delt op i fire kapitler – hvor de fire søskende skiftes til at have synsvinklen/være hovedpersonen, og samtidig skrider historien kronologisk frem fra 1978 til 2010.
På en måde gør det romanen lidt anderledes, synes jeg. Det er næsten som at læse fire romaner i én, for de fire søskende er meget forskellige. Simon er homoseksuel og bliver først danser på en natklub, senere bliver han professionel balletdanser. Klara interesserer sig for spådomskunst og bliver en omrejsende magiker, der kan trylle og lave akrobatiske numre, som “De udødelige” hvor hun falder ned fra loftet i et reb, fastgjort til et mundstykke.
Daniel flytter til Kingston, bliver gift og arbejder som læge i et rekrutteringscenter i hæren. Og Varya arbejder som forsker i aldring i Californien.
De fire søskende har ikke specielt meget kontakt i deres voksenliv, og de lever meget forskellige liv langt fra hinanden – så på den måde bliver det den synske kvinde og hendes forudsigelser, der binder dem sammen, selvom de kun sjældent nævner det overfor hinanden.
“Klara har fortiet to ting for sine søskende: bankelydene og det faktum, at Simons død passede med forudsigelsen. Simon delte aldrig sin dato med Varya og Daniel, og de har ikke diskuteret damen fra Hester Street siden Sauls shiva. Men bevidstheden om det nager hende. Når hun fjerner sin sminke efter forestillingerne, mens Raj samler drikkepenge ind, beregner hun, hvor lang tid hun har tilbage. hvis damen også havde ret angående hende.“
Jeg forstår godt, at romanen blev en bestseller i USA samt solgt til oversættelse i 30 lande. Det er en fantastisk og magisk historie, men alligevel med et godt greb i virkeligheden. I nogle passager blev den næsten spændende som en krimi; andre steder meget bevægende. Den fangede mig ind i sit univers og i personernes livshistorier og skæbner. Og så er den fortalt i et skønt og levende sprog.
Så jeg kan varmt anbefale “De udødelige” hvis du er til skæbnefortællinger, god amerikansk litteratur med tråde til det magiske og uforklarlige ved livet og døden. Det er litteratur, når det er bedst!
