Af Nikoline Skole Fischer Mikkelsen og Rikke Fischer

Forfatter: Anne Frank (tekst bearbejdet af Ari Folman), Titel: Anne Franks Dagbog – Graphic Diary, Tegninger og illustrationer: David Polonsky, Forlag: Lindhardt og Ringhof, 160 sider, Udgivet på dansk 2019, Anmeldereksemplar

Min datter Nikoline på 12 og jeg har begge læst denne nye danske udgave af Anne Franks Dagbog. På forsiden står der GRAPHIC DIARY, og historien om den unge pige Anne Frank får her et helt særligt udtryk gennem illustratoren David Polonskys pen.

ANNE FRANKS DAGBOG er fortællingen om den purunge, jødiske pige, Anne, der sammen med sin familie må gå under jorden i 1942 for at undgå nazisternes udrensning. På sin 13-års fødselsdag får hun en dagbog, og det bliver begyndelsen på et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig. I bogen følger vi Anne og de øvrige beboere, der skjuler sig i et lille baghus i Amsterdam; deres evige frygt for at blive opdaget, krigen, der raser lige udenfor, og ikke mindst Anne, som har sine egne ting at slås med.

Bagerst i bogen kan man læse om forfatteren, Ari Folmans arbejde med at omforme det originale tekstmateriale fra Anne Franks Dagbog til en illustreret fortælling. Det var fx nødvendigt at udvælge de vigtigste passager og udelade andre, da det ellers ville blive for omfattende og bogen for lang.

Resultatet er både respektfuldt og kreativt, og jeg tror, at denne graphic diary vil være med til at udbrede denne vigtige fortælling fra en forfærdelig tid. Ikke mindst for unge læsere (som også er medtænkt som målgruppe af Anne Frank Fonden, som tog initivativ til projektet) vil bogens kombination af tekst og illustrationer formidle Anne Franks vidnesbyrd på en mere lettilgængelig måde end den originale udgave.

Jeg spurgte min datter, Nikoline, på 12 år, hvad hun syntes om bogen:

Hvad synes du om bogen?

“Jeg kunne rigtig godt lide den og læste den på to dage.”

Hvad kunne du godt lide ved den?

“At historien ikke kun handler om 2. verdenskrig, men også om, hvordan Anne Frank oplever det. Om hendes følelser og tanker. Det tror jeg, mange på min alder vil kunne relatere til. Vi hører om, hvordan hun lever i skjul i baghuset, og hvad der sker i hendes tanker og hoved.
Krigen er en del af deres liv, og det er gennem hende, vi hører om den. Men ellers handler den mest om Anne og hendes udvikling, fra hun er 12 til 14, hvor hun bor i baghuset.

Selvom historien selvfølgelig er sørgelig, så er den også både humoristisk og poetisk. Anne Frank er god til at sætte ord på noget, der kan være svært at sætte ord på. Man kan mærke hendes personlighed gennem hendes tekst. Hun lægger ikke skjul på noget. Det kommer lige fra hendes hjerte.”

Hvad synes du om illustrationerne?

“Jeg synes, det er fedt, at det er en graphic novel (eller graphic diary som det kaldes her) og variationen mellem billeder og tekst. Det er nogle flotte illustrationer. Det gav teksterne liv, og man kunne fx se, hvordan huset så ud med de forskellige rum. Personerne bliver mere levende gennem tegningerne, for man kunne se dem gøre tingene. Fx på side 30 hvor Anne sammenligner sig selv med sin søster i forskellige situationer.
Men jeg kunne også godt lide de lange passager med tekst.”

Jeg blev som Nikoline også grebet af bogen. Historien bliver meget levende, når det fortælles gennem en 13-årig pige, der skriver i sin dagbog. Der er også et efterskrift, som fortæller hvad der senere skete med Anne og de andre personer i baghuset og ikke mindste dagbogen, som hendes far Otto Frank finder og får udgivet efter krigen.

ANNE FRANKS DAGBOG – Graphic Diary vil være oplagt at bruge i historieundervisningen i folkeskolen, da den i sin form vil appellere til børn og unge på en anden måde end ren tekst.

Jeg og Nikoline anbefaler varmt denne udgave af ANNE FRANKS DAGBOG til alle mennesker, unge som gamle. Det er en historie med et vigtigt budskab, skrevet så autentisk og levende, men også klogt og poetisk.


Nikoline (født 2006) har skrevet boganmeldelser til Litteraturhjørnet fra 2018-19.

 

Share This