Af Louise Juelskjær Hansen

Titel: Firekeepers datter
Forfatter: Angeline Boulley

Forlag: Gutkind Forlag
Sidetal: 492
Udgivelsesdato 1/6 2022

En bog om indfødte amerikanere i et moderne perspektiv

Har du nogensinde læst en bog om de indfødte amerikanere, som i dag fortsat lever i reservater i særligt det nordlige Amerika? Det havde jeg ikke. Faktisk var den verden fuldstændig ukendt for mig, da jeg startede læsningen af Firekeepers Datter. Jeg undrede mig også over titlen. Hvorfor var den ikke helt oversat? Jeg fandt ud af, at “Firekeeper” både er en titel, som dækker over at “holde bålet i live til ære for de afdøde”, men at det i bogen også er et eftertragtet efternavn på hovedpersonens fader og dennes familie. Så blev jeg så klog.
Næste spørgsmål i rækken lød så, hvad kunne jeg forvente mig af denne bog? At den har et særdeles flot, anderledes og indbydende cover hersker der ingen tvivl om, men jeg vidste på ingen måder, hvilken anderledes, spændende og fuldstændig fantastisk verden, der åbenbarede sig for mig allerede efter de første par kapitler.

Forfatter Angeline Boulley har skrevet denne bog, da hun mener, at der er for få bøger om indfødte amerikanere i et moderne perspektiv. Hun kommer selv fra Sugar Island, Michigan og formidler således hendes egen historie i en fiktiv form, naturligvis tilsat en masse drama. Som læsere bliver vi inviteret indenfor i et univers, som på mange måder er velkendt, men hvor der hersker helt særlige regler og normer, der binder de små samfund i samfundet sammen.

En thriller med en helt særlig hovedperson

Daunis Fontaine har opgivet sin store drøm om at komme på college og spille ishockey. Særlige, alvorlige familie-omstændigheder tvinger hende i stedet til at blive boende i hjembyen, hvor hun kan være tæt på sin moder og bedstemoder. Daunis er intelligent, men er opfyldt af en rodløshed, som gør, at hun har svært ved at finde fodfæst i livet. Hun er nemlig kun halv indfødt, og kan således ikke søge om medlemskab af den stamme hendes far tilhørte. Accepten af skulle blive på det lokale college, bliver lidt mere udholdelig, da byens ishockeyhold får en ny spiller, den flotte, hemmelighedsfulde Jamie. Efter Jamies ankomst til byen sker mystiske ting i reservatet, og lokalområdet rystes snart af et mord. Et mord som Daunis er vidne til, og som får store konsekvenser for hende.
Daunis kontaktes af FBI, som vil samarbejde med hende om at komme til bunds i en sag om dødbringende og afhængighedsskabende stoffer, som distribueres i reservatet. Daunis tvinges nu til at tage stilling til, hvilken side hun er på, og om reservatet vil bestå, hvis alle hemmelighederne kommer frem.

Spænding til sidste side

Firekeepers datter er en helt særlig, intens og spændende fortælling. Den er meget anderledes end alt andet, jeg hidtil har læst, og jeg havde virkelig svært ved at lægge bogen fra mig. I starten forvirres jeg en smule af de indianske ord, som bruges lidt i flæng, og som nogle gange forklares og andre gange ikke. Her ville en ordliste i starten have været virkelig godt, for en som mig, der gerne vil have det hele med. Ret hurtigt hvirvles man dog ind i handlingen, opslugt af Daunis’ historie, de indfødte amerikaneres traditioner og ikke mindst af den tempofyldte fortælling. Så bliver betydningen af de ord, man som læser ikke forstår sekundær.

Dette er en bog, som ikke slipper dig, når sidste side er læst. Jeg har været inde og læse meget mere omkring nutidens indfødte i USA, da jeg faktisk var lidt rystet over, at min viden på området var så begrænset. I bogen problematiseres det, at stammerådende har så stor magt, at det ikke er alle alvorlige sager, som straffes i reservaterne. Sidst i bogen beskrives det, hvordan 84% af indfødte kvinder har oplevet vold i løbet af deres liv og at hele 56% har oplevet seksuel vold. Stammerådene og stammepolitiet står over USA’s føderale lovgivning, og man kan som indfødt ikke regne med, at alle bliver straffet retfærdigt.

Daunis er en helt fantastisk hovedperson, og en god repræsentant for både indfødte og ikke indfødte. Bogen rummer udover et spændende plot også enormt vigtige temaer som: Identitet, tab og retfærdighed. Det er en indførelse til en helt anden verden, og en fortælling om de ceremonier, traditioner, miljøer og kulturelle begivenheder som er en indgroet del af det at være indfødt amerikaner.

Jeg kan ikke sige så meget andet end, at denne bog skal læses.

6 ud af 6 stjerner

 

Share This